Z veseljem do zdravja

Z veseljem do zdravja

Kadar smo zdravi, se žal premalokrat zavedamo, kako veliko bogastvo držimo v svojih rokah. Šele kadar zbolimo ali kdo od naših bližnjih zboli, se zavedamo dragocenosti zdravega življenja. Če si zdrav, imaš vse, pravijo. In to zelo drži.

Življenje je vrednota, zaznamujeta ga obstoj in usoda vsakega posameznika od spočetja pa do smrti. Teorije o dolgem življenju segajo že približno 5000 let v zgodovino, so tema različnih pogovorov in spodbujajo domišljijo ljudi. Celo znanstveniki o tem nimajo enotnega mnenja. Pričakovana življenjska doba se podaljšuje, počasi a vztrajno.

VABIM TE NA INTERAKTIVNE brezplačne DELAVNICE, ki bodo v Postojni ob sredah, s pričetkom 22.11., ob 16 uri.

Sledi: 29.11. , ob 16 uri v prostorih “starega gasilnega doma” – v telovadnici sport je simpl – za tedaj smo povabili tudi posebnega gosta: Andreja Pešca.

Tema dneva: 21 naravnih zdravil, ki jih ne najdete v lekarni
Preverjena in učinkovita samopomoč pri raznih kroničnih boleznih, stresu, izgorelosti, depresiji, alergijah …
Preprosti, naravni koraki za zdravo življenje.
Dobrota, radost, bližina, sonce, ljubezen, smeh …
Pozitivna naravnanost, branje, toplina, objem …
in še kaj …. )
– vprašanja in odgovori.
Predavanje bo vodil Andrej Pešec, tudi avtor štirih knjig in strokovni sodelavec preko 300 centrov v Sloveniji in na tujem.

Udeležiš se lahko enega srečanja, zaželeno pa je, da si prisoten-a na vseh.

Po končanih delavnicah bomo imeli še eno srečanje v naravi – obisk bio-energijskih točk.

 1. – podamo temeljne vrednote zdravja in približamo metode, ki pomagajo ohranjat zdravje. Metodo za sproščanje prikažemo tudi praktično – tako, da udeleženci dobijo dober občutek, kaj lahko sami storijo vsak dan –zase.
 2. – na katerih se pogovorimo, katere težave so pri TEBI, v praksi preizkusimo več metod za ohranjanje zdravja.
 3. – zavedajmo se odgovornosti za svoje zdravje in dobro počutje
 4. – aktivnosti integrirajmo v svoje vsakdanje življenje.

 

Odgovornost za ohranjanje zdravja nosimo ljudje sami, zato je zdrav način življenja kompleksna manifestacija med seboj bolj ali manj povezanih in ponavljajočih se specifičnih ravnanj človeka v določenih življenjskih pogojih. Zdravo samospoštovanje in pozitivno vrednotenje samega sebe sta pogoj za to, da posameznik prevzame tudi odgovornost za svoje lastno zdravje. Kdor se ceni, si ne želi škoditi. Odločitev za zdravje se povezuje s temeljnimi vprašanji ravnanja s samim seboj, z občutkom lastne vrednosti, ki omogoča ali pa ne, da si človek vzame čas zase ter prevzame odgovornost zase in jo deli tudi z drugimi, z ljudmi s katerimi živi.

V našem programu ozaveščamo in aktiviramo vse nivoje, ki vplivajo na zdravje:

 • TELESNO zdravje se nanaša na delovanje našega telesa in vseh njegovih sistemov.
  • DUŠEVNO zdravje je povezano s pridobivanjem informacij. Znanje mora človek črpati iz različnih virov in ga koristno uporabiti pri odločitvah v svojem življenju.
  • ČUSTVENO zdravje se navezuje na razumevanje lastnih čustev in na sposobnost izražanja čustev. Če vemo, kaj čutimo do sebe in do drugih, bomo svoja čustva laže izrazili na način dostopen vsem.
  • OSEBNO zdravje nam pove, kako človek doživlja sebe kot posameznika ob razvoju lastnega jaza, v skladu s pričakovanji in opredelitvijo svoje uspešnosti, ko si zastavlja naloge, katerih uresničevanje prinaša veselje in zadovoljstvo.
  • DUHOVNO zdravje je pomembno za zdravje kot celoto. Povezano je s samim bistvom človekovega bivanja, saj ga povezuje v celoto in mu pomaga razumeti smisel življenja.

Projekt je preventivne narave – saj omogoča vsem ljudem, da se pridružijo, ne glede na leta ali socialni status. Neenakosti v zdravju so velikokrat tudi posledica socialno-ekonomske neenakosti.

Louise Hay trdi, da je pri vseh boleznih in bolezenskih stanjih treba poiskati vzrok zanje in ne zgolj zdraviti posledic, saj je človek ne le telesno, temveč tudi duhovno bitje. Tisto, česar se premalokrat zavedamo, je dejstvo, da se bodo vse težave, ki jih imamo na duševni ravni in nas čustveno bremenijo, enkrat nakopičile in se izrazile tudi v fizični obliki.

 

Projekt je sofinanciran s strani Občine Postojna.