Joga smeha v Društvu Feniks

Otroci se znajo nasmejati tudi do 400 krat na dan. Odrasli se nasmejimo le še okoli 20 krat na dan ali manj. A raziskave so dokazale, da smeh in vadba za smeh pomirja, sprošča in zdravi ter poskrbi za dobro počutje. Brez smeha ni dobre volje, ni zdravja.

Joga smeha je sestavljena iz cele palete gibalno-glasovnih iger in dihalnih vaj, ter sprostitvenih vaj.  Poteka  v skupinah, s stikom z očmi in igrivostjo med udeleženci. Pomembno je, da se na vaji odločimo, da se bomo smejali – a narejen smeh se kmalu sprevrže v resničen in nalezljiv smeh.

Priporočljiva so udobna oblačila in steklenica vode za žejo.

V ČETRTEK, 17.4., OB 18 URI

PLANET ZNANJA, PARTIZANSKA C. 25, SLOV. BISTRICA

– prostovoljni prispevki

Vabljeni vsi, ki bi si radi privoščili malo sprostitve, malo telovadbe in veliko smeha.

Vaditeljica: Lidija Haložan Zagernik

je pridobila certifikat za vaditeljico joge smeha leta 2010 in od takrat organizira ure/delavnice smeha za različne udeležence – posameznike in podjetja. Po osnovni izobrazbi je univerzitetni diplomirani ekonomist, sicer pa veliko več kot na znanstvene pristope, da na duhovne pristope in osebnostno rast. Ob tem, da je vaditeljica joge smeha, je tudi Mojster nevro-lingvističnega programiranja, vaditeljica chi-gonga in tai-chija ter predvsem mama dveh najstniških otrok. S posamezniki dela tudi na celičnem zdravljenju s pomočjo metamorfne tehnike in NLP (nevro-lingvistično programiranje) tehnik.

Na uvodni uri joge smeha je po navadi najprej kratka 10-15 minutna predstavitev izvora in dejstev o jogi smeha, nato pa približno 30- 45 minut vadbe, kjer udeleženci praktično preizkusijo po nekaj vaj iz različnih področij.
Z gibanjem, plesom, petjem, dihanjem  in igrivostjo prebudimo otroka v sebi in se sprostimo.

Blagodejni učinki joge smeha so:

–  smeh sprosti napetosti,
–  okrepi imunski sistem,
–  zmasira notranje organe,
–  deluje protibolečinsko – pospeši izločanje endorfinov,
–  deluje antidepresivno – izloča serotonin (hormon sreče),
–  je odlična aerobna vadba – preskrbl telo s kisikom,
–  pomladi, izbriše gube in gubice z obraza,
–  uravna krvni tlak,
–  prekrvavi telo,
–  zniža nivo stresnih hormonov
–  vpliva na samozavest in pozitivno samopodobo,
–  aktivira desno – instinktivno polovico možganov (spodbuja kreativnost, ustvarjalnost, igrivost)…,

Opozorilo – kontraindikacije: Vadba smeha ni nadomestilo za zdravniško pomoč, zdravniški pregled ali zdravljenje. Vadba se odsvetuje v primeru rizične nosečnosti, hernije diska hrbtenice, nezdravljenega zelo visokega krvnega pritiska, akutnega prehlada, v času po operacijah ipd. Po potrebi se o ustreznosti vadbe joge smeha posvetujte s svojim  zdravnikom.