Novoletni cilji

Sklenili ste, da boste v novem letu več telovadili. Lep, koristen cilj.

Ampak povejte mi, zakaj tako malo ljudi vztraja pri takšnih ciljih, čeprav so res koristni?
Ker je veliko lažje delati vse po starem, ker je udobneje gledati televizijo kot se potiti v fitnesu!

Sklenili ste, da boste prebrali vsaj dve knjigi na mesec. Vaš plemeniti cilj se izgubi nekje pri prebrani polovici prve knjige. Zakaj? Ker vas motijo otroci, ker nimate časa, ker … je veliko enostavneje nič spremeniti in ostati vklenjen v svoje ustaljene navade.

Kaj torej storiti, da boste uresničili cilje?

Pomaga vse troje:

  • Javna objava ciljev; cilji morajo biti jasni, količinsko in časovno določeni!
  • Partner, mentor, ki vam pri tem pomaga – veliko lažje je, če niste sami.
  • Kazen – kako se boste kaznovali, če cilja ne boste uresničili.

Moj znanec je shujšal 20 kilogramov v pol leta. In idealno težo ohranja že več kot leto dni. Kako mu je to uspelo? Na pikniku, kjer je bilo 20 ljudi, je javno povedal, da bo shujšal. Pri cilju se mu je pridružil prijatelj, ki je želel shujšati 10 kilogramov. Oba sta javno naznanila, da bosta politični stranki, ki jo oba izjemno sovražita, nakazala vsak po 2.000 evrov, če jima ne uspe. Si predstavlja te, da bi morali tistim, ki so »gotofi«, nakazati 2.000 evrov iz svojega žepa? Poti nazaj ni bilo 🙂

Cilje boste uresničili, če boste aktivni, če boste delali tisto, kar vas vodi k uresničitvi ciljev. Brez akcije ne bo nič.

In še nekaj pomembnega.

Najprej vprašanje: Kako težko se vsako jutro pripravite k aktivnosti, ki ji pravimo umivanje zob? Nobenih težav nimate s tem, kajneda? Nobene posebne težave z motivacijo … Pa veste, zakaj nihče nima težav z motivacijo za umivanje zob?

Ker je to ritual, na katerega smo se navadili!

Vse, kar postane ritual, je tako preprosto kot dihanje. Kaj morate narediti, da bodo aktivnosti, ki vam v osebnem in poslovnem svetu prinašajo rezultate, postale ritual? Vztrajajte pri svojih novih aktivnostih vsaj 21 dni! Če boste vztrajali tri tedne, bo vaša nova aktivnost postala lahkotna, neboleča, sama po sebi umevna, tako kot je umivanje zob.

Na list zapišete svoje cilje, novoletne obljube. Vsak dan ga poglejte, potem ko je naloga opravljena, enostavno označite, da je opravljena. Že samo dejstvo, da spremljate izvajanje ciljev, in užitek, ko označite nekaj doseženega, naredita svoje.

Kaj lahko postane del mojega dnevnega rituala?

  • Branje, 30–60 minut dnevno.
  • Pisanje, vsaj 30 minut dnevno.
  • Pogovor z otroki (povprečna ameriška starša z otrokom govorita 3 in pol minute na teden. Jaz nočem prispevati k takšnim statistikam!)
  • Telovadba vsaj 30 min

Česar ne merite, ne morete kontrolirati … Kaj boste torej merili v letu 2014? Lepo je tekmovati s samim seboj, občutek, ko v svoje življenje vnesete novo koristno navado, nov ritual, je neprecenljiv. Vse je odvisno od nas samih! Veliko uresničenih ciljev v letu 2014.

Vaši cilji:

 PRI URESNIČEVANJU VAŠIH CILJEV VAM LAHKO POMAGAM,.ČE ŽELITE 051 413 354