Odkrivamo zaklade z dobro mislijo

Naš 4. izlet, – vendar 1. v letu 2021: pohod v neokrnjeno naravo, z vsebino DOBRE MISLI, dobre volje bo ogled Cerkniškega jezera.

DOBRA MISEL – DOBRI LJUDJE – NEOKRNJENA NARAVA – ENERGIJA

 

Vabimo vas na izlet po POTI IZJEMNIH RAZGLEDOV NA CERKNIŠKO JEZERO, v soboto 3. julij 2021

zbirno mesto ob 9h na velikem parkirišču Dolenje Jezero, 1 km iz kraja JZ v smeri jezera.

Za skupni prevoz iz Kopra se dogovorimo ob vaši prijavi.

Spoznali bomo novo tematsko učno pot Drvošec, ki poteka od požiralnikov Rešeto, skozi gozd, v smeri vasi Otok. Pot je primerna za vsakogar, s primerno obutvijo, saj se bo tja in nazaj nabralo 10 km. Skozi neokrnjeno naravo Cerkniškega jezera bomo uživali na opazovalnicah Kuharca, Klejni vrh in na 10-metrskem stolpu Otočec, ki ponujajo pogled na izjemne razsežnosti tega kraškega pojava.

Med pohodom in razgledovanjem si bomo vzeli čas tudi za prepoznavanje notranjih lepot ter z MEDITACIJO okrepili svoja zaznavanja.

DOBRA MISEL – DOBRI LJUDJE – NEOKRNJENA NARAVA – ENERGIJA

V soboto, 3.7. 2021

Cerkniško jezero je eno največjih presihajočih jezer v Evropi. Vsako leto se pojavi na kraškem polju, ujetem med Javorniki na eni ter Bloško planoto in Slivnico na drugi strani. V suhem delu leta jezero izgine, tako da je tu v enem letu moč na istem kraju veslati, ribariti, se sprehajati in kositi travnik! Jezero se na Cerkniškem polju praviloma zadrži okoli devet mesecev na leto. Navadno se voda razlije po površini dobrih 20 km2, ko pa je vode največ, površina jezera meri skoraj 30 km2. Ko je polno, je Cerkniško jezero največje jezero v Sloveniji.

 

Po pavzi, okrog 14.30 ure se bomo odločili – kdor se bo želel pridružiti raziskovanju podzemlja, se bomo z avtomobili odpeljali v bližino naselja Bloška Polica, kjer bomo obiskali znamenite in neokrnjene Križne jame, znane predvsem po podzemnih jezerih s pristnimi sigastimi pregradami in po najdišču kosti jamskih medvedov -KRAJŠI OGLED Z VOŽNJO PO I. JEZERU (1-1,15h) – plačljivo ( 12 Euro po osebi).

KRAJŠI OGLED KRIŽNE JAME Z VOŽNJO PO I. JEZERU (1-1,15h)

Za začetni del jame so značilne velike dvorane. Drugi rovi so ponekod prekinjeni s sigastimi čoki ali pa skalami, ponvicami in manjšimi kapniki. Že po nekaj sto metrih v jami ni več svetlobe in obiskovalci nadaljujejo raziskovanje s pomočjo ročnih svetilk. Glavni rov se nadaljuje skozi Veliko dvorano proti kapniku Čimborasu, kjer si lahko obiskovalci ogledajo izjemno zanimivost – razstavljene kosti jamskih medvedov, ki pritegnejo tako s svojo velikostjo kot tudi številčnostjo. Pot se nadaljuje po rovu, ki odvaja vodo iz prvega jezera. S čolnom se podamo na 10 – minutno vožnjo po I. jezeru. Po isti poti se vrnemo do izhoda.

S seboj imejte dolge hlače, jopo z dolgimi rokavi in dodatne tople nogavice. 

Za ogled dobite gumijaste škornje in ročno svetilko.

Zaželeno je, da ste pred jamo vsaj 15 minut pred začetkom obiska.

 

Srečanje je brezplačno, sofinancirano s strani MO Koper in Postojna – vstopnina se plača posebej.

Društvo ne odgovarja za dejanja udeležencev, vsak prevzema odgovornost sam.

 

Prijave in info: info@drustvo-feniks ali na mobi: 051 413 354

 

Vabljen-a tudi ti.