Zdravje brez tobaka

3 januarja, 2020 Objavil: Kategorija: Blog, Dihanje, Osebna rast, Zdravje Ni komentarjev

Zdravje – naša pravica

Ko vprašujem ljudi, kaj jim je pomembno, po temeljitem pomisleku povedo, da zdravje – ker brez zdravja ne moreš narediti ničesar drugega. Drugo vprašanje pa sledi – kaj pa naredite za svoje zdravje, koliko časa na dan mu posvetite? potem se bolj sramežljivo nasmehnejo.

Kajenje je v današnjem času postalo najbolj množična narkomanija ljudi. V svetu je vedno več raziskav, ki proučujejo družbene in psihološke vzroke, zaradi katerih se ljudje odločajo za uživanje tobaka. Vedno več je tudi raziskav, ki odkrivajo posledice dolgotrajnega kajenja oziroma odvisnosti.

Ljudje se delimo na kadilce in nekadilce že od 15. leta dalje, oziroma od srednješolskih let, ko si mislimo, da smo dovolj odrasli in nekateri izmed nas začnejo kaditi. Med kadilci in nekadilci pa je veliko razlik glede zdravja pa tudi glede na dolžino življenjske dobe. Samo glede zdravja poznamo veliko bolezni, ki se pojavijo predvsem kot posledica dolgotrajnega kajenja.

Vsak posameznik ima pravico ogrožati svoje življenje, zato moramo po eni strani nekadilci kadilce sporazumno sprejeti, saj imajo vso pravico do uničevanja lastnega življenja. Po drugi strani pa so najnovejše raziskave pokazale da je pasivno kajenje še bolj škodljivo kot aktivno. To nas pripelje do odgovora, da še tako strasten kadilec nima pravice ogrožati zdravja in življenja nekadilca.

Ugotovili so, da kajenje razen užitkov kadilcem ne prinaša nič dobrega. V skrbi za zdravje ljudi bi morali kadilce prepričati, da bi opustili razvado, ki uničuje zdravje in jih peha v prezgodnjo smrt.

Dejstvo je, da je vedno več obolenj mladih in prezgodnje smrti, ki so posledica tobaka in tobačnih izdelkov. Zaradi kajenja na svetu vsako leto umre 6 milionov ljudi, zaradi pasivnega pa 600.000. V Sloveniji pa kajenje letno vzame 3.600 življenj, od tega 900 starih manj kot 60 let.

Torej – kako poskrbeti zase, za svoje zdravje?

Če kadite – je prvo pravilo, da prenehate.

Kako prenehati?

Za prenehanje kajenja pripravljamo skupinske delavnice in individualne obravnave.

 

Za vse informacije pokliči 051 413 354 ali se prijavi na uvodni razgovor.

Komentarji so zaprti.