S KOLESOM V NARAVO – za zdravje

13 septembra, 2015 Objavil: Kategorija: Blog, Osebna rast, Zdravje Ni komentarjev

Kolo in narava

Kolesarstvo je aktivnost vožnje s kolesom, ki se uporablja tako v transportne namene, kot za namene športa, rekreacije ali turizma

Zgodovina kolesa in kolesarstva se je pričela v 19. stoletju.

Kolesa in kočije so bila pred uvedbo avtomobilov najbolj običajna in zanesljiva oblika zasebnega prevoza.

Kolesarjenje kot način prevoza se uporablja za dnevne migracije (na delo, po opravkih,…), kot tudi za uporabo kolesa v gospodarskih dejavnostih, predvsem za prevoz blaga, ki poteka v urbanem okolju.

Kolo je alternativni način prevoza ter posveča skrb čistejši naravi, spodbujamo uporabo kolesa, tako za dnevne potrebe kot za rekreativno kolesarjenje.

Telesna vadba kot posledica kolesarjenja je na splošno povezana s boljšim zdravjem in dobrim počutjem. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je povečanje telesne dejavnosti najboljše za zdravje, kolesarjenje je “zelo primerna dejavnost” za ta namen.

Kolesa pogosto uporabljajo ljudje, ki želijo izboljšati svojo telesno pripravljenost in kardiovaskularno zdravje. Kolesarstvo je še posebej koristno za tiste z artritisom spodnjih okončin, ki ne morejo opravljati drugih športov, ki vplivajo na kolenske in druge sklepe. Ker se lahko kolesarjenje uporablja za tudi za praktične dnevne prevoze, je za uporabo kolesa potrebna le samodisciplina. Vendar pa pretirano kolesarjenje lahko povzroči tudi poškodbe kolen.

Uporaba kolesarjenja je tudi priporočilo tistim, ki preveč sedijo in imajo težave s prekomerno težo in debelostjo.

Spodbujamo aktivna potovanja po okolici s hojo in kolesarjenjem, saj je varno, naravno in privlačno. S tem ohranjamo naravo čistejšo in lažje opazujemo dogajanje v naravi.

Glede na to, da je v naši okolici možno veliko voženj opraviti na relativno kratkih razdaljah, je nadomestitev avtomobila s peš hojo ali s kolesom, prava izbira.

Komentarji so zaprti.